Πόσο αλκοόλ μπορούμε να πίνουμε;

Υπάρχει κίνδυνος από την κατανάλωση αλκοόλ;

Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με μια πληθώρα βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων κινδύνων για την υγεία όπως είναι τα ατυχήματα, η άσκηση βίας, η ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, η υπέρταση, η μυοκαρδιοπάθεια, η αύξηση σωματικού βάρους, η ηπατοπάθεια καθώς και διάφορα είδη καρκίνων, όπως ο καρκίνος του μαστού. Ο κίνδυνος αυξάνει καθώς αυξάνει η ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται. Για να μειωθεί ο κίνδυνος ο σχετιζόμενος με το αλκοόλ, θα πρέπει η κατανάλωσή του να γίνεται με μέτρο.

Πως υπολογίζουμε την ποσότητα αλκοόλ σε ένα ποτό; Τι σημαίνει ήπια “ένα ποτό”;

Για να μπορούμε να υπολογίσουμε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουμε πρέπει να γνωρίζουμε τι σημαίνει μία μονάδα αλκοόλ ή μία αλκοολική μονάδα. Ακολουθούν οδηγίες για τον υπολογισμό της αλκοολικής μονάδας αλλά πρακτικά το μόνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι μία αλκοολική μονάδα, δηλαδή αυτό που λέμε “ 1 ποτό” αντιστοιχεί σε 125 ml κρασιού ή 250 ml μπύρας ή 30 ml ποτού με 40% αλκοόλ όπως είναι το ουίσκι, η βότκα, το τσίπουρο κ.α.

Αν και ο ορισμός της αλκοολικής μονάδας ποικίλλει από χώρα σε χώρα, μία μονάδα αλκοόλ σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Υπέρτασης είναι 10 γρ καθαρού αλκοόλ, που αντιστοιχεί σε 12.5 ml περίπου καθαρού αλκοόλ βάσει του τύπου: γρ αλκοόλ= ml αλκοόλ x 0.8 και είναι αυτό που αποκαλούμε “standard drink”. Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ που αναγράφεται στην ετικέτα του ποτού θα μας βοηθήσει στον υπολογισμό αυτό. Αρκεί να θυμόμαστε ότι μία αλκοολική μονάδα αντιστοιχεί σε 12,5 ml καθαρού αλκοόλ.

Ας πάρουμε για παράδειγμα μία μπύρα που περιέχει 5% αλκοόλ. Αυτό σημαίνει ότι στα 100ml μπύρας, τα 5ml είναι καθαρό αλκοόλ. Άρα τα 250 ml μπύρας περιέχουν 12.5 ml αλκοόλ, δηλαδή μία αλκοολική μονάδα. Ένα κρασί με περιεκτικότητα 10% αλκοόλ περιέχει 12.5ml δηλαδή μία αλκοολική μονάδα στα 125ml.

Τα ml αλκοόλ που περιέχονται σε ένα ποτό μπορούν να υπολογιστούν εύκολα από τον εξής τύπο:

Τι σημαίνει κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο;

Το αλκοόλ κατ’ αρχάς θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο από ενήλικες. Οι γυναίκες μπορούν να καταναλώνουν μέχρι 8 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα και οι άνδρες μέχρι 14, δηλαδή το όριο είναι περίπου 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες .Η προαναφερόμενη ποσότητα αντιστοιχεί στη μέγιστη ημερήσια ποσότητα και όχι στον μέσο όρο π.χ. της εβδομάδας. Δεν συστήνεται επομένως η κατανάλωση μεγάλης μαζεμένης ποσότητας (binge drinking) ακόμα και όταν πρόκειται για μία μόνο μέρα την εβδομάδα. Η συνολική ποσότητα αλκοόλ μπορεί να είναι ίδια και στις δύο περιπτώσεις αλλά οι επιπτώσεις δεν είναι.

 Ελέγξτε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε σε αυτόν τον σύνδεσμο 

 

Ποιοι δεν πρέπει να πίνουν καθόλου αλκοόλ;

  • Οι έγκυες και οι θηλάζουσες

  • Οι κάτω των 21 ετών

  • Οι άνθρωποι που λαμβάνουν φάρμακα που αλληλεπιδρούν με το αλκοόλ

  • Οι άνθρωποι που κάνουν δραστηριότητες που απαιτούν δεξιότητες και εγρήγορση όπως είναι η οδήγηση ή ο χειρισμός μηχανημάτων.

 

Επιστημονικά δεδομένα γύρω από την κατανάλωση αλκοόλ

  • Για κάποιες παθήσεις όπως ο καρκίνος του μαστού και η ηπατοπάθεια που σχετίζονται με το αλκοόλ, δεν υπάρχουν σαφή ασφαλή όρια κατανάλωσης.

  • Αν και παλιές μελέτες έδειχναν ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο έχει προστατευτική δράση στην καρδιά, κάποιες νεότερες δείχνουν ότι αυτό ίσως να μην αληθεύει. Μερικές μελέτες βρίσκουν όντως καλύτερη υγεία στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν αλκοόλ με μέτρο, είναι όμως αδύνατο να συμπεράνει κανείς ότι αυτό οφείλεται στο αλκοόλ και όχι σε γενετικές διαφορές ή στη γενικότερα μετρημένη συμπεριφορά αυτών που πίναν αλκοόλ με μέτρο σε σχέση με τους υπόλοιπους. Όπως και να ‘χει, δε συστήνεται κάποιος που δεν πίνει να ξεκινήσει να πίνει για να αποκομίσει καρδιαγγειακά οφέλη.

  • Οι περισσότεροι άνθρωποι που πίνουν, δεν πίνουν κάθε μέρα. Γι αυτό και είναι πολύ σημαντικό να εστιάζουμε στην ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουν τις μέρες που πίνουν.

  • Κατανάλωση αλκοόλ σε ποσότητες που υπερβαίνουν τις προαναφερθείσες, αυξάνουν την πιθανότητα και των βραχυπρόθεσμων κινδύνων όπως τα ατυχήματα αλλά και των μακροπρόθεσμων χρόνιων επιπτώσεων όπως ο καρκίνος.

 

Πηγή: CDC, Harvard T.H. Chan School of Public Health, International Society of Hypertension Guidelines 2020