Απότομη άνοδος της αρτηριακής πίεσης. Πόσο κινδυνεύουμε;

Πολύ συχνά ακούμε για την απότoμη αύξηση στης αρτηριακής πίεσης και οι γιατροί ακόμη πιο συχνά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να συμβουλέψουμε αυτούς τους ασθενείς στην καθημερινή κλινική πράξη. Η μεγάλη αύξηση της πίεσης, πάνω από 180/100 mmHg συνοδεύεται πάντα από αίσθημα έντονου άγχους  και φόβου. Πίσω από αυτόν τον φόβο κρύβεται η πιθανότητα να “σπάσει” κάποιο αγγείο του εγκεφάλου και να προκληθεί εγκεφαλικό επεισόδιο, δηλαδή εγκεφαλική αιμορραγία. Η  πιθανότητα όμως να συμβεί αυτό είναι πραγματικά πολύ μικρή. Η υπέρταση δρα σε βάθος χρόνου, προκαλώντας βλάβη στο τοίχωμα των αρτηριών και τελικά προκαλεί εγκεφαλικό μέσω της απόφραξης ενός αγγείου,  όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει και στο έμφραγμα. Αντίθετα, ο  κίνδυνος να προκληθεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πολύ μεγαλύτερος όταν μειώνεται απότομα η πίεση σε ένα υπερτασικό άτομο, παρά όταν αυτή αυξάνει ξαφνικά. 

Η μεγάλη άνοδος της αρτηριακής πίεσης από μόνη της, δεν κάνει την κατάσταση επείγουσα, όσο απότομη κι αν είναι. Αυτό μπορεί να συμβεί και σε φυσιολογικά άτομα κάτω από συνθήκες στρες, πανικού ή θυμού.  Επείγουσα γίνεται η άνοδος της πίεσης μόνον όταν συνοδεύεται και από άλλες εκδηλώσεις, όπως είναι ο θωρακικός πόνος, η δυσκολία στην αναπνοή, οι διαταραχές όρασης ή το μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος, οπότε είναι απαραίτητη η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Σε κάθε άλλη περίπτωση πρέπει να επιτευχθεί διερεύνηση του αιτίου και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μέσα στις επόμενες μέρες.

Προσοχή: Μην επιχειρείτε να ρίξετε την αρτηριακή πίεση με φάρμακα που δε σας έχουν χορηγηθεί για τον σκοπό αυτό και σε καμία περίπτωση μην παίρνετε φάρμακα άλλων ασθενών! Η δε χορήγηση υπογλώσσιων φαρμάκων μπορεί να αποβεί επικίνδυνη, ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα. Η απότομη πτώση της πίεσης μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό ή στηθαγχικό επεισόδιο, δηλαδή ακριβώς αυτά που προσπαθούμε να αποτρέψουμε.

Δείτε το βίντεο με τους πιο συχνούς μύθους για την υπέρταση: