Τί είναι η νευροπίεση;
Πολύ συχνά ακούμε γι αυτή τη μορφή αύξησης της αρτηριακής πίεσης. Αναφέρεται μάλιστα ως μια περιστασιακή, σχετικά αθώα κατάσταση, πολύ λιγότερο επικίνδυνη από την πραγματική αρτηριακή υπέρταση. Πρόκειται εξάλλου για μία κατάσταση που δεν μπορεί να ελέγξει κανείς, μιας και προκαλείται από ανεξέλεγκτα συναισθήματα όπως φόβος, αγωνία, συγκίνηση, θυμός, οργή, λύπη κλπ. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται πολλές φορές από άτομα με υπέρταση σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσουν το πρόβλημά τους, όμως είναι παραπλανητικός και εντελώς λανθασμένος.
Η συγκινησιακή επίδραση στην αρτηριακή πίεση, ισχύει για όλους τους ανθρώπους, είτε έχουν υπέρταση είτε όχι. Ένας βραδινός εφιάλτης μπορεί να ανεβάσει την πίεσή μας στα 220 mmHg. Το ίδιο και ένα απότομο φρενάρισμα για την αποφυγή ατυχήματος. Το στρες, η στενοχώρια, το κλάμα μπορούν να έχουν το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να πεί ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν “νευροπίεση”.
Υπέρταση όμως έχουν μόνο τα άτομα που η πίεσή τους είναι σταθερά ανεβασμένη σε κατάσταση ηρεμίας. Η διάγνωσή της βασίζεται σε κριτήρια διεθνώς αποδεκτά και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις μέτρησης της αρτηριακής πίεσης. Αν παρατηρείτε συχνά αυξημένη την αρτηριακή σας πίεση (πάνω από 135/85 mmHg) , μην βιαστείτε να την αποδώσετε στο στρες, την συναισθηματική φόρτιση κλπ. Ελεγχθείτε για πιθανή υπέρταση. Αθώα υπέρταση του τύπου της “νευροπίεσης” δεν υπάρχει.
Ενημερωθείτε για την υπέρταση από το άρθρο μας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Θεσσαλικές Επιλογές”