Υψηλή αρτηριακή πίεση: ποιά είναι τα συμπτώματα;

Ενας από τους πιο συνηθισμένους μύθους σχετικά με την αυξημένη αρτηριακή είναι η πεποίθηση ότι τα συμπτώματά της μπορούν να αναγνωριστούν. Συχνά λοιπόν ακούμε ανθρώπους να λένε ότι γνωρίζουν τα συμπτώματα της υψηλής πίεσης στο σώμα τους, γι΄αυτό  την καταλαβαίνουν όταν ανεβαίνει.  Αυτό συχνά οδηγεί στην πεποίθηση πως όσο νιώθουν καλά, η πίεσή τους είναι φυσιολογική.

Αν εξαιρέσουμε την σπανιότατη επείγουσα κατάσταση που είναι γνωστή ως “υπερτασική εγκεφαλοπάθεια”, το ύψος της αρτηριακής πίεσης δεν συσχετίζεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων. Η υπέρταση είναι κατά κανόνα ασυμπτωματική νόσος, γι ‘αυτό και αποκαλείται “σιωπηλός δολοφόνος”. Ο πονοκέφαλος, η ζάλη, τα βουητά στα αυτιά, οι εξάψεις κλπ δεν οφείλονται στην αυξημένη πίεση, ακόμη και όταν αυτή ξεπερνά τα 200 mmHg. Συνήθως συμβαίνει το αντίστροφο. Δηλαδή το άτομο που έχει κάποια συμπτώματα ανησυχεί ότι αυτά οφείλονται στην αυξημένη πίεση και ότι κινδυνεύει άμεσα από εγκεφαλικό επεισόδιο και μπορεί έτσι να ανεβάσει την πίεση του από το στρες.

Αυτή η λανθασμένη αντίληψη ότι η άνοδος της αρτηριακής πίεσης μπορεί να γίνει υποκειμενικά αντιληπτή, μπορεί να οδηγήσει τους υπερτασικούς ασθενείς σε περιστασιακή λήψη φαρμάκων, τακτική εντελώς λανθασμένη και επικίνδυνη, διότι οι ασθενείς με υπέρταση πρέπει να λαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή τους καθημερινά. Επίσης η απουσία συμπτωμάτων σχετικών με την υπέρταση, μπορεί να αποτρέψει έναν άνθρωπο από την προληπτική μέτρηση  της αρτηριακής πίεσης, που είναι και ο μόνος τρόπος για να ανιχνεύσουμε την υπέρταση σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους.

 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα  στο άρθρο μας για την υπέρταση

 

Δείτε το βίντεο με τους πιο συχνούς μύθους για την υπέρταση: