Υπέρταση: Μύθοι και πραγματικότητα
Μύθος: Η υπέρταση είναι στην οικογένειά μας και δεν μπορώ να την αποφύγω
Η υπέρταση μπορεί να είναι όντως κληρονομική. Η πιθανότητα να αναπτύξετε υπέρταση όταν έχετε έναν υπερτασικό γονέα είναι περίπου 30% ενώ και με τους δύο γονείς ξεπερνά το 70%. Παρόλα αυτά με υγιεινές διατροφικές επιλογές και άσκηση πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν εντελώς την εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης, παρά το επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό.
Μύθος: Δε χρησιμοποιώ επιτραπέζιο αλάτι, άρα ελέγχω την πρόσληψη αλατιού και την πίεσή μου.
Πολλοί πιστεύουν ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό ευθύνεται για την αυξημένη πρόσληψη άλατος, αυτό όμως δεν ισχύει. 70% του άλατος που προσλαμβάνουμε καθημερινά προέρχεται από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι κρυμμένο δηλαδή στις έτοιμες τροφές. Για να ελέγξετε την πρόσληψη του αλατιού πρέπει να μάθετε να διαβάζετε τις ταμπέλες των τροφίμων.
Μύθος: Δεν πειράζει τόσο που είναι ανεβασμένη η συστολική πίεση γιατί η αύξηση της διαστολικής πίεσης (της “μικρής”) είναι η πιο επικίνδυνη
Η αύξηση της συστολικής πίεσης έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για όλα τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ίσως ακόμη σημαντικότερο από την αύξηση της διαστολικής πίεσης. Αυτό υποστηρίζεται από πολύ σημαντικές μελέτες και φαίνεται ότι ειδικά στους ηλικιωμένους η συστολική πίεση είναι αυτή που πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίζεται για να μειωθεί ο καρδιαγγειακός τους κίνδυνος.
Μύθος: Οι ηλικιωμένοι με υπέρταση δεν πειράζει αν έχουν υψηλότερη πίεση, γιατί ο εγκέφαλος και οι νεφροί τους έχουν προσαρμοστεί σε αυτή την πίεση.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση στους ηλικιωμένους τους εκθέτει σε μεγάλο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και θανάτου από αυτά. Η προσεκτική και σταδιακή μείωση της αρτηριακής πίεσης συνεπάγεται μεγάλη μείωση του κινδύνου αυτού. Είναι λοιπόν επιβεβλημένη η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μιας και το όφελος που αποκομίζουν είναι ακόμη μεγαλύτερο, σε σύγκριση με νεότερους ασθενείς.
Μύθος: Έχω ήπια υπέρταση κι έτσι παίρνω το χάπι μου περιστασιακά, δύο τρεις φορές την εβδομάδα, όταν η πίεση ανεβαίνει.
Ένα άτομο ή είναι υπερτασικό ή δεν είναι. Δεν υπάρχουν ενδιάμεσες καταστάσεις. Εάν έχει υπέρταση, πρέπει να λαμβάνει τα φάρμακά του καθημερινά ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή ρύθμιση με την 24ωρη δράση τους. Εάν δεν έχει υπέρταση, δε χρειάζεται να λαμβάνει καθόλου φάρμακα.
Μύθος: Παίρνω πολύ καιρό τα αντιυπερτασικά μου χάπια και η πίεσή μου είναι πάντα χαμηλή άρα μπορώ να σταματήσω να τα παίρνω
Η υπέρταση είναι χρόνια νόσος και ουσιαστικά δεν υπάρχει θεραπεία . Ο ασθενής δεν μπορεί “να γίνει καλά” όπως π.χ. ένας ασθενής με πνευμονία. Μπορεί όμως η υψηλή πίεση να ελεγχθεί με φάρμακα και άλλα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα. Επομένως η λήψη της φαρμακευτικής αγωγής πρέπει να είναι συνεχής. Με την διακοπή των φαρμάκων η υπέρταση συνήθως επανέρχεται σε λίγες εβδομάδες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή όπως μια σημαντική απώλεια βάρους, μπορεί να γίνει διακοπή των φαρμάκων σε συνεννόηση με τον ιατρό σας.
Μύθος: Παίρνω με συνέπεια την φαρμακευτική μου αγωγή, άρα δεν χρειάζεται να κόψω το κάπνισμα
Εκτός από το γεγονός ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της μέρας, αποτελεί και σημαντικότατο παράγοντα κινδύνου για όλα τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η συνεπής λήψη της αντιυπετασικής αγωγής (όπως και της υπολιπιδαιμικής) είναι οπωσδήποτε κεφαλαιώδους σημασίας, όμως όσο καπνίζει κανείς, το τελικό όφελος από τη φαρμακευτική αγωγή μειώνεται, δηλαδή μειώνεται η προστασία που εξασφαλίζει η ρύθμιση των χρόνιων παθήσεων όπως είναι η υπέρταση, η χοληστερίνη κλπ
Μύθος: Παίρνω με συνέπεια την φαρμακευτική μου αγωγή, άρα μπορώ να τρώω ό,τι θέλω
Η λήψη της αγωγής δεν εξαλείφει την ανάγκη για υγιεινές επιλογές. Αν και τα φάρμακα βοηθούν στη ρύθμιση παθήσεων όπως η υπέρταση και η χοληστερίνη, η υγιεινή διατροφή εξακολουθεί να παίζει σπουδαίο ρόλο.
Πηγή: ΑΗΑ, Stride 7, Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης
Δείτε το βίντεο με τους πιο συχνούς μύθους για την υπέρταση: