Δίαιτα χοληστερίνης
Η υγιεινή διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης. Το κλειδί στις διατροφικές επιλογές είναι η αποφυγή των trans-λιπαρών οξέων.
Τα trans-λιπαρά οξέα που παράγονται από την υδρογόνωση των φυτικών ελαίων ευθύνονται για το 80% της πρόσληψης. Όσο για τα κορεσμένα λιπαρά, η κατανάλωσή τους πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερο από 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης σε όλους και κάτω από 7% στα άτομα με αυξημένη χοληστερίνη. Γενικά η συνολική ημερήσια πρόσληψη λιπαρών πάνω από 35-40% της θερμιδικής πρόσληψης συνεπάγεται αυξημένη λήψη τόσο θερμίδων όσο και κορεσμένων λιπαρών. Αντίθετα, δίαιτα φτωχή σε λιπαρά και έλαια αυξάνει τον κίνδυνο ανεπαρκούς πρόσληψης της βιταμίνης Ε και των απαραίτητων λιπαρών οξέων και μπορούν να οδηγήσουν σε μη επιθυμητή μείωση της «καλής» HDL-χοληστερόλης.Το προσλαμβανόμενο λίπος πρέπει να προέρχεται κυρίως από πηγές μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τόσο n-6 όσο και n-3 PUFAs, χωρίς ακόμη να υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για την ιδανική αναλογία n3:n-6 λιπαρών οξέων.
ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ |
ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΜΕ ΜΕΤΡΟ |
ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ |
|
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ | Ολικής άλεσης | Ρύζι, ζυμαρικά, μπισκότα, νιφάδες καλαμποκιού, ψωμί | Πίτες, κρουασάν, γλυκά, μάφινς |
ΛΑΧΑΝΙΚΑ | Ωμά και μαγειρεμένα λαχανικά | Πατάτες | Λαχανικά μαγειρεμένα σε βούτυρο ή κρέμα γάλακτος |
ΟΣΠΡΙΑ | Φακές, φασόλια, φάβα, ρεβίθια, σόγια, αρακάς | ||
ΦΡΟΥΤΑ | Φρέσκα ή κατεψυγμένα | Αποξηραμένα φρούτα, ζελέ, φρούτα σε κονσέρβα, σορμπέ, γρανίτες, φρουτοχυμοί | |
ΓΛΥΚΑ/ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ | Γλυκαντικά χωρίς θερμίδες | Σουκρόζη, μέλι, σοκολάτα, γλυκά, ζαχαρωτά | Κέικ, παγωτά, φρουκτόζη, αναψυκτικά |
ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΨΑΡΙ | Πουλερικά χωρίς δέρμα,
Άπαχα και λιπαρά ψάρια |
Άπαχο κομμάτι από μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, βοδινό, όστρακα και θαλασσινά | Λουκάνικα, σαλάμι, μπέικον, παιδάκια, εντόσθια |
ΑΥΓΑ/ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ | Άπαχο γάλα και γιαούρτι | Γάλα, τυρί και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, αυγά. | Πλήρη γαλακτοκομικά και κρέμες γάλακτος |
ΜΑΓΕΙΡΙΚΟ ΛΙΠΟΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΕΣ | Ξύδι, μουστάρδα, dressings χωρίς λιπαρά | Ελαιόλαδο, μαλακές μαργαρίνες, μη τροπικά φυτικά έλαια, μαγιονέζα, κέτσαπ, dressings για σαλάτες | Λάδι καρύδας, βούτυρο, σκληρές μαργαρίνες, φοινικέλαιο, λαρδί, χοιρινό λίπος |
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ/ΣΠΟΡΟΙ | Όλοι, ανάλατοι (εκτός καρύδας) | καρύδα | |
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ | Ψήσιμο στο grill, βράσιμο, μαγείρεμα στον ατμό | Ψήσιμο στον φούρνο, stir frying | Τηγάνισμα |
Κατεβάστε το Διαιτολόγιο χοληστερίνης σε μορφή pdf
Πηγή: ESC (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας)
Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο πώς μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα ‘κακών’ λιπαρών στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
https://www.youtube.com/watch?v=N1LaYsJNMiw