Δίαιτα χοληστερίνης

Η υγιεινή διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης. Το κλειδί στις διατροφικές επιλογές είναι η αποφυγή των trans-λιπαρών οξέων.

Τα trans-λιπαρά οξέα που παράγονται από την υδρογόνωση των φυτικών ελαίων ευθύνονται για το 80% της πρόσληψης. Όσο για τα κορεσμένα λιπαρά, η κατανάλωσή τους πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερο από 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης σε όλους και κάτω από 7% στα άτομα με αυξημένη χοληστερίνη. Γενικά η συνολική ημερήσια πρόσληψη λιπαρών πάνω από 35-40% της θερμιδικής πρόσληψης συνεπάγεται αυξημένη λήψη τόσο θερμίδων όσο και κορεσμένων λιπαρών. Αντίθετα, δίαιτα φτωχή σε λιπαρά και έλαια αυξάνει τον κίνδυνο ανεπαρκούς πρόσληψης της βιταμίνης Ε και των απαραίτητων λιπαρών οξέων και μπορούν να οδηγήσουν σε μη επιθυμητή μείωση της «καλής» HDL-χοληστερόλης.Το προσλαμβανόμενο λίπος πρέπει να προέρχεται κυρίως από πηγές μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τόσο n-6 όσο και n-3 PUFAs, χωρίς ακόμη να υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για την ιδανική αναλογία n3:n-6 λιπαρών οξέων.

ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ

ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ

ΜΕ ΜΕΤΡΟ

ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Ολικής άλεσης Ρύζι, ζυμαρικά, μπισκότα, νιφάδες καλαμποκιού, ψωμί Πίτες, κρουασάν, γλυκά, μάφινς
ΛΑΧΑΝΙΚΑ Ωμά και μαγειρεμένα λαχανικά Πατάτες Λαχανικά μαγειρεμένα σε βούτυρο ή κρέμα γάλακτος
ΟΣΠΡΙΑ Φακές, φασόλια, φάβα, ρεβίθια, σόγια, αρακάς
ΦΡΟΥΤΑ Φρέσκα ή κατεψυγμένα Αποξηραμένα φρούτα, ζελέ, φρούτα σε κονσέρβα, σορμπέ, γρανίτες, φρουτοχυμοί
ΓΛΥΚΑ/ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ Γλυκαντικά χωρίς θερμίδες Σουκρόζη, μέλι, σοκολάτα, γλυκά, ζαχαρωτά Κέικ, παγωτά, φρουκτόζη, αναψυκτικά
ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΨΑΡΙ Πουλερικά χωρίς δέρμα,

Άπαχα και λιπαρά ψάρια

Άπαχο κομμάτι από μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, βοδινό, όστρακα και θαλασσινά Λουκάνικα, σαλάμι, μπέικον, παιδάκια, εντόσθια
ΑΥΓΑ/ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ Άπαχο γάλα και γιαούρτι Γάλα, τυρί και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, αυγά. Πλήρη γαλακτοκομικά και κρέμες γάλακτος
ΜΑΓΕΙΡΙΚΟ ΛΙΠΟΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΕΣ Ξύδι, μουστάρδα, dressings χωρίς λιπαρά Ελαιόλαδο, μαλακές μαργαρίνες, μη τροπικά φυτικά έλαια, μαγιονέζα, κέτσαπ, dressings για σαλάτες Λάδι καρύδας, βούτυρο, σκληρές μαργαρίνες, φοινικέλαιο, λαρδί, χοιρινό λίπος
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ/ΣΠΟΡΟΙ Όλοι, ανάλατοι (εκτός καρύδας) καρύδα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ Ψήσιμο στο grill, βράσιμο, μαγείρεμα στον ατμό Ψήσιμο στον φούρνο, stir frying Τηγάνισμα

Κατεβάστε το Διαιτολόγιο χοληστερίνης  σε μορφή pdf

Πηγή: ESC (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας)

 

🎥Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο πώς μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα ‘κακών’ λιπαρών στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

https://www.youtube.com/watch?v=N1LaYsJNMiw