Η εποχική γρίπη
Τί είναι η γρίπη και πως μεταδίδεται;
Η γρίπη είναι μία οξεία αναπνευστική νόσος που οφείλεται σε κάποιο από τα στελέχη του ιού της γρίπης A ή Β. Είναι σοβαρή νόσος και ευθύνεται για ένα σημαντικό μέρος της νοσηρότητας και θνητότητας ετησίως, ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζει και τα συστήματα υγείας. Η μετάδοσή της από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι εξαιρετικά εύκολη και επιτυγχάνεται με τα αναπνευστικά σταγονίδια, τα οποία εκτινάσσονται όταν ένα άτομο που νοσεί μιλάει, βήχει ή φταρνίζεται. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους. Οι ενήλικες μεταδίδουν συνήθως τη νόσο 24 ώρες πριν αρρωστήσουν και για 5-7 μέρες στη συνέχεια.
Τι συμπώματα έχει η γρίπη και πόσο διαρκούν;
Η νόσος συνήθως εκδηλώνεται με αιφνίδια έναρξη πυρετού, βήχα, πονόλαιμου, κόπωσης, μυαλγιών και κεφαλαλγίας ενώ δεν είναι σπάνια και τα γαστρεντερικά ενοχλήματα. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν 2-7 μέρες αν και ο βήχας μπορεί να επιμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από πολύ ήπια έως πολύ σοβαρή νόσηση, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο. Ευτυχώς η νόσος εξελίσσεται ήπια για τους περισσότερους ανθρώπους, όμως απαιτεί επαγρύπνηση, ιδιαίτερα στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Στις επιπλοκές της γρίπης περιλαμβάνονται η πνευμονία, η παρόξυνση αναπνευστικών προβλημάτων, η απορρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, η αφυδάτωση και άλλα. Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας αν έχετε υψηλό πυρετό ή εμφανίζετε δύσπνοια, πόνο στο στήθος, σύγχυση ή συνεχείς εμέτους.
Πότε εμφανίζεται η γρίπη και πως μπορώ να προστατευτώ;
Η έξαρση της γρίπης είναι εποχική και στη χώρα μας συνήθως εμφανίζεται τον Δεκέμβριο και διαρκεί μέχρι τον Απρίλιο. Επειδή ο ιός της γρίπης συχνά υφίσταται μεταλλάξεις, τα στελέχη του ιού που προκαλούν την επιδημία της γρίπης κάθε χρόνο συχνά διαφέρουν. Γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο ετήσιος εμβολιασμός, αφού το εμβόλιο περιλαμβάνει κάθε χρόνο τα τρέχοντα στελέχη του ιού. Ο εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
Πως γίνεται η διάγνωση της γρίπης;
Συνήθως η διάγνωση τίθεται με βάση τα συμπτώματα. Η γρίπη δεν είναι εύκολο να διαχωριστεί από άλλες ιώσεις του αναπνευστικού. Ακριβής διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις. Πρόκειται για την απομόνωση και καλλιέργεια του ιού στις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις ή για έλεγχο αντισωμάτων κατά του ιού στο αίμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητο να γίνονται τέτοιες εξετάσεις, καθώς τα αποτελέσματά τους δεν πρόκειται να επηρεάσουν τον τρόπο αντιμετώπισης του ασθενούς.
Πως θεραπεύεται η γρίπη;
Η θεραπεία είναι συνήθως συμπτωματική και περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιπυρετικών, ανάπαυση, σωστή διατροφή και καλή ενυδάτωση. Τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν, αντιθέτως μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Μη χορηγείτε ασπιρίνη σε εφήβους με συμπτώματα γρίπης. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις μπορεί να καταστεί αναγκαία η χορήγηση αντιικών φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να έχουν παρενέργειες. Χορηγούνται μόνο με συνταγή και παρακολούθηση ιατρού.
Πηγή: eody.gov.gr
Δείτε την εκπομπή “Θέλω την Υγεία μου” και μάθετε τα πάντα για τη γρίπη!
Δείτε το βίντεο με τους πιο συχνούς μύθους για τη γρίπη!