Έρπητας ζωστήρας

Τί είναι ο έρπητας ζωστήρας και πως εκδηλώνεται;

Πρόκειται για ένα επώδυνο εξάνθημα που αναπτύσσεται στη μία πλευρά του προσώπου ή του σώματος. Το εξάνθημα αποτελείται από φυσσαλίδες σε ερυθρή βάση, οι οποίες τυπικά αποκτούν εσχάρα (κρούστα) σε 7-10 μέρες και επουλώνονται σε 2-4 εβδομάδες. Πριν εμφανιστεί το εξάνθημα  παρατηρείται συχνά πόνος, κνησμός ή τσιμπήματα λίγες μέρες πριν, στην περιοχή που θα παρουσιαστεί.

Συνήθως εμφανίζεται σε μία γραμμή στα δεξιά ή στα αριστερά του σώματος ή του προσώπου.

Σπάνια μπορεί να είναι πιο διάσπαρτο και να μοιάζει με την ανεμοβλογιά. Το εξάνθημα μπορεί  συνοδεύουν  συμπτώματα όπως πυρετός, ρίγος, κακουχία, πονοκέφαλος και ναυτία.

Από τι προκαλείται ο έρπητας ζωστήρας;

Η πάθηση προκαλείται από τον ιό ανεμοβλογιάς-ζωστήρα (varicella-zoster virus- VZV), τον ίδιο δηλαδή ιό που προκαλεί ανεμοβλογιά. Αφού ένας άνθρωπος θεραπευθεί από την ανεμοβλογιά, ο ιός παραμένει στο σώμα του σε ανενεργή κατάσταση. Αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενεργοποιείται ξανά και προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα.

 

Μπορεί κάποιος να κολλήσει έρπητα ζωστήρα;

Όχι. Αν ένας ασθενή πάσχει από έρπητα ζωστήρα, απευθείας επαφή με το υγρό των φυσσαλίδων του μπορεί να μολύνει κάποιον με τον ιό ανεμοβλογιάς-ζωστήρα, προκαλώντας του ανεμοβλογιά αλλά όχι ζωστήρα. Ζωστήρας μπορεί να εμφανιστεί αργότερα στη ζωή του. Τα άτομα που κινδυνεύουν να μολυνθούν είναι αυτά που δεν έχουν εμβολιαστεί ή που δεν έχουν περάσει ανεμοβλογιά. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι έγκυες γυναίκες που δεν έχουν ανοσία. Η μετάδοση ξεκινά από τη στιγμή που εκδηλώνεται το εξάνθημα (όχι νωρίτερα) και σταματά με την επούλωση, δηλαδή με τη δημιουργία της κρούστας.

 

Ποιοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν έρπητα ζωστήρα;

 Ένας στους 3 ανθρώπους θα παρουσιάσει έρπητα ζωστήρα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ιδιαίτερα κινδυνεύουν:

  • οι ηλικιωμένοι, καθώς με την πρόοδο της ηλικίας το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί
  • οι άνθρωποι που πάσχουν από ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα όπως είναι οι λευχαιμίες, τα λεμφώματα και το AIDS
  • οι άνθρωποι που λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως είναι τα φάρμακα κατά του καρκίνου, η κορτιζόνη, τα φάρμακα που χορηγούνται μετά τις μεταμοσχεύσεις κ.α.

Ποιες είναι οι επιπλοκές του έρπητα ζωστήρα;

Η ασθένεια αυτή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές  επιπλοκές όπως:

  • τύφλωση
  • πνευμονία
  • διαταραχές ακοής
  • εγκεφαλίτιδα
  • θάνατο

Η πιο συχνή όμως επιπλοκή είναι ο πόνος. 1 στους 10 ασθενείς με ζωστήρα παρουσιάζει σοβαρό νευροπαθητικό πόνο, τη λεγόμενη μεθερπητική νευραλγία, που μπορεί να επιμένει για μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά την αποδρομή του εξανθήματος.

 

Ποια είναι η θεραπεία του έρπητα ζωστήρα;

Για τη θεραπεία της νόσου χρησιμοποιούνται αντιικά φάρμακα, τα οποία μειώνουν τη διάρκεια και τη βαρύτητά της. Η έναρξη αγωγής πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Αν νομίζετε ότι έχετε ζωστήρα, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

 

Πως μπορώ να προλάβω την εμφάνιση του ζωστήρα;

Η πρόληψη του έρπητα ζωστήρα είναι εφικτή μέσω του εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών του υπουργείου υγείας.