Αρτηριακή πίεση και τροφές: Το σκόρδο και το πορτοκάλι
Υπάρχουν τροφές εκτός από το αλάτι που επηρεάζουν σημαντικά την πίεσή μας όταν τις καταναλώνουμε; Ακούμε συχνά ότι η πορτοκαλάδα ανεβάζει την πίεση και το σκόρδο την κατεβάζει. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;
Το σκόρδο περιέχει μία ουσία, την αλικίνη, που μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αγγείων, επομένως να ρίξει την πίεση. Απαιτούνται όμως τεράστιες ποσότητες σκόρδου, πάνω από 20– 25 σκελίδες νωπού σκόρδου την ημέρα για να επιτευχθεί η δράση αυτή. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας, 1-2 σκελίδων την ημέρα δεν φαίνεται να προκαλεί καμία μεταβολή στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Τα διάφορα σκευάσματα σκόρδου που κυκλοφορούν-εκτός από τη δυσοσμία του στόματος που προκαλούν- περιέχουν μη σταθερές ποσότητες αλικίνης, επομένως δεν μπορούν να προσφέρουν ένα σταθερό και προβλέψιμο αντιυπερτασικό αποτέλεσμα. Κυρίως όμως δεν έχουν μελετηθεί οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις στης αλικίνης στον οργανισμό, γεγονός που καθιστά την ασφάλεια αυτών των σκευασμάτων αβέβαιη.
Όσο για την δράση της πορτοκαλάδας στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς προέκυψε η παρεξήγηση αυτή. Ο πιθανότερος λόγος είναι η τακτική της χορήγησης πορτοκαλάδας αμέσως μετά από αιμοδοσία. Βέβαια ο σκοπός της κίνησης αυτής είναι απλώς η γρήγορη αναπλήρωση των υγρών, που θα μπορούσε να επιτευχθεί εξίσου καλά με οποιονδήποτε άλλο χυμό ή ακόμη και με νερό. Έτσι δεν είναι ασυνήθιστο να ακούμε ανθρώπους που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση να αποφεύγουν τα πορτοκάλια ή να τα αποκλείουν εντελώς από το διαιτολόγιό τους. Τα πορτοκάλια όμως δεν ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση, αντιθέτως φαίνεται να προστατεύουν από τη υπέρταση. Αποτελούν άριστη πηγή καλίου, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο στους υπερτασικούς ασθενείς, ιδιαίτερα σε εκείνους που λαμβάνουν διουρητικά. Η κατανάλωσή τους πρέπει λοιπόν να ενθαρρύνεται, αφού φαίνεται ότι συνεισφέρουν στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η μόνη περίπτωση που η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με προσοχή είναι από ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, λόγω του κινδύνου εμφάνισης υπερκαλιαιμίας.
Δείτε το βίντεο με τους πιο συχνούς μύθους για την υπέρταση: