10+1 συμβουλές για να διακόψετε το κάπνισμα

Το κάπνισμα δεν είναι απόλαυση ούτε ελεύθερη επιλογή. Είναι καταναγκαστική εξάρτηση. Η διακοπή του καπνίσματος είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας και την οικογένειά σας!  Όλοι οι πρώην καπνιστές συμφωνούν ότι η ζωή χωρίς τσιγάρο είναι πιο ποιοτική και πιο απολαυστική. Συγκεντρώσαμε λίγες συμβουλές που θα σας φανούν πολύ χρήσιμες στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος:

Βρείτε τον δικό σας λόγο

Για να κινητοποιηθείτε χρειάζεστε ένα ισχυρό, προσωπικό κίνητρο. Αυτό θα μπορούσε να είναι το να προστατέψετε τους αγαπημένους σας από το παθητικό κάπνισμα, να αποφύγετε την πρόωρη γήρανση ή να μειώσετε την πιθανότητα να πάθετε καρδιακή νόσο ή καρκίνο. Διαλέξτε αυτό που θα δουλέψει καλύτερα για σας.

 

Προετοιμαστείτε για τη μέρα της διακοπής

Το κάπνισμα είναι μια σοβαρή εξάρτηση. Δεν πετάς απλά τα τσιγάρα και τέλος! Θα χρειαστείτε βοήθεια σε αυτή σας την προσπάθεια. Μιλήστε με τον γιατρό σας για τις εναλλακτικές σας, τα υποκατάστατα νικοτίνης και τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα όπως η βουπροπιόνη και η βαρενικλίνη ώστε να είστε έτοιμοι για τη μέρα της διακοπής.

 

Βασιστείτε στους αγαπημένους σας

Πείτε στους δικούς σας ότι σκοπεύετε να διακόψετε το κάπνισμα. Θα σας βοηθήσουν να αντισταθείτε στον πειρασμό και θα δείξουν κατανόηση με τις αλλαγές της διάθεσής σας

 

Βρείτε τρόπους να χαλαρώνετε

Ένας λόγος που οι άνθρωποι καπνίζουν είναι γιατί τους βοηθάει να χαλαρώσουν. Όταν διακόψετε θα χρειαστείτε άλλους τρόπους χαλάρωσης. Η παρέα με φίλους, η αγαπημένη σας μουσική, το μασάζ ή ένα νέο χόμπι μπορούν να αποδειχθούν πολύ ευεργετικά. Προσπαθήστε να αποφύγετε στρεσσογόνες καταστάσεις τις πρώτες εβδομάδες της διακοπής.

 

Αποφύγετε το αλκοόλ και άλλους πειρασμούς

Αν πίνετε θα είναι δύσκολο να τηρήσετε την αποχή από το κάπνισμα. Περιορίστε το αλκοόλ και τον καφέ και προτιμήστε το τσάι τον πρώτο καιρό μετά τη διακοπή. Αν καπνίζετε μετά τα γεύματα, βρείτε κάποια άλλη συνήθεια όπως είναι το βούρτσισμα των δοντιών, μια βόλτα ή το μάσημα τσίχλας.

 

Καθαρίστε το σπίτι σας

Μόλις διακόψετε το κάπνισμα πετάξτε όλα τα τασάκια και τους αναπτήρες. Πλύνετε τα ρούχα, τις κουρτίνες και τα σκεπάσματα που μυρίζουν καπνό. Χρησιμοποιήστε αποσμητικά χώρου και απομακρύνεται από παντού τη μυρωδιά του τσιγάρου. Αν χρειάζεται, να κάνετε το ίδιο και στο αυτοκίνητό σας.

 

Προσπαθήστε ξανά και ξανά

Πολλοί άνθρωποι κάνουν αρκετές προσπάθειες διακοπής πριν εγκαταλείψουν οριστικά το κάπνισμα. Μην αποθαρρυνθείτε αν υποτροπιάσετε. Σκεφτείτε τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στην υποτροπή, ποια κατάσταση ή ποιο συναίσθημα και θέστε νέο στόχο διακοπής με συγκεκριμένη ημερομηνία εντός ενός μήνα.

 

Κινητοποιηθείτε!

Η δραστηριότητα μειώνει την ανάγκη για κάπνισμα και μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα στέρησης. Μόλις σας έρθει η επιθυμία για τσιγάρο φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια και βγείτε για περπάτημα! Ακόμα και η ήπια δραστηριότητα βοηθά και αποτρέπει και την αύξηση βάρους που συνοδεύει συνήθως την διακοπή του καπνίσματος.

 

Φάτε φρούτα και λαχανικά

Μην ξεκινήσετε δίαιτα ενώ προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα. Δώστε μία μάχη τη φορά. Απλά προσθέστε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης στο διαιτολόγιό σας, τρόφιμα που ούτως ή άλλως βοηθούν πολύ στην διατήρηση καλής υγείας.

 

Διαλέξτε την ανταμοιβή σας!

Υπολογίστε πόσα λεφτά θα γλιτώσετε από τη διακοπή του καπνίσματος και διαθέστε ένα μέρος από αυτά για να περάσετε καλά ή να αποκτήσετε κάτι που επιθυμείτε.

 

Θυμηθείτε ότι ο χρόνος είναι με το μέρος σας

Από τη πρώτη στιγμή διακοπής του καπνίσματος, αρχίζετε να αποκομίζετε οφέλη για την υγεία σας! Μετά από 20 λεπτά οι παλμοί της καρδιάς σας επανέρχονται στο φυσιολογικό. Σε μία μέρα τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα επανέρχονται κι αυτά. Σε 2-3 εβδομάδες αρχίζουν σταδιακά να μειώνονται οι πιθανότητες εμφράγματος και σε βάθος χρόνου η πιθανότητα καρκίνου.