Οι συχνότερες παρενέργειες των εμβολίων κατά της COVID-19 (animated video)

💉Τα εμβόλια κατά της COVID-19 προστατεύουν από την σοβαρή νόσηση και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του κορωνοϊού σε υψηλό ποσοστό. Ενήλικες και παιδιά όμως μπορεί να παρουσιάσουν παρενέργειες. Οι αντιδράσεις αυτές είναι σημάδια ότι το σώμα μας ξεκινάει να χτίζει την άμυνά του.
 
Οι παρενέργειες αυτές μπορεί να επηρεάσουν τις καθημερινές μας δραστηριότητες όμως κατά κανόνα υποχωρούν σε λίγες μέρες. Μετά την 2η δόση τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα κι αυτό είναι φυσιολογικό. Οι παρενέργειες είναι συνήθως ίδιες και μετά την ενισχυτική τρίτη δόση. Κάποιοι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν καμία παρενέργεια και οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι γενικά σπάνιες.
 
Σοβαρές παρενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβούν, όχι μόνο μετά το εμβόλιο κατά της COVID-19 αλλά και μετά από κάθε εμβόλιο. Η φαρμακοεπαγρύπνιση των εμβολίων έχει διαχρονικά αποδείξει ότι οι παρενέργειες συμβαίνουν γενικά μέσα στις πρώτες 6 εβδομάδες από τον εμβολιασμό. Οι αρμόδιοι φορείς όμως συνεχίζουν να παρατηρούν, να καταγράφουν και να ελέγχουν όλες τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες για πολλούς μήνες μετά τον εμβολιασμό.
 
Δύο είναι οι μέχρι τώρα σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων:
1. Η αναφυλαξία (σοβαρή αλλεργική αντίδραση), που μπορεί να συμβεί μετά από όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. Τα εμβολιαστικά κέντρα διαθέτουν τα απαραίτητα φάρμακα για να αντιμετωπίσουν αυτή τη σπάνια περίπτωση
2. Θρόμβωση με θρομβοπενία (ΤΤS) μετά από το εμβόλιο της Johnson & Johnson και της Astra Zeneca.
 
Περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας έχουν αναφερθεί, πιο συχνά μετά την 2η δόση των mRNA εμβολίων (Pfizer, Moderna) ειδικά σε έφηβα αγόρια και νεαρούς άνδρες. Οι περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν γρήγορα με φάρμακα και ανάπαυση. Οι αναφορές αυτές είναι σπάνιες και το όφελος από τον εμβολιασμό ξεπερνά κατά πολύ τον ενδεχόμενο κίνδυνο αυτών των δύο παρενεργειών. H μυοκαρδίτιδα από COVID-19 είναι 40 φορές πιο συχνή και μερικές φορές θανατηφόρα.
 
Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν τα συμπτώματά σας επιμένουν για περισσότερο από 3-4 μέρες ή αν παρατηρήσετε οτιδήποτε ασυνήθιστο, όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή ταχυκαρδία.
 

Δείτε το βίντεο με τις συνήθεις παρενέργειες των εμβολίων κατά της COVID-19 👇