10 αίτια ημικρανίας και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Αν και οι ημικρανίες φαίνεται να εμφανίζονται από το πουθενά, συνήθως υπάρχει κάτι που πυροδοτεί αυτή τη μορφή κεφαλαλγίας. Οι εκλυτικοί παράγοντες είναι διαφορετικοί για κάθε άνθρωπο αλλά υπάρχουν κάποιοι που επηρεάζουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων με ημικρανία.

Αν λοιπόν γνωρίζετε αυτούς τους παράγοντες, είστε ένα βήμα πιο κοντά στο να αποφύγετε μελλοντικές ημικρανικές προσβολές.

1. Στρες

Ίσως ο μεγαλύτερος ένοχος όλων, το άγχος αποτελεί αίτιο ημικρανίας για το 70% των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή. Αν μάλιστα σε αυτό προσθέσουμε την συνεχή ανησυχία ότι πρόκειται να εμφανιστεί η επόμενη ημικρανία, όλο αυτό φαντάζει σαν ένας εξαντλητικός φαύλος κύκλος.

Τι να κάνετε: ξεκινήστε κάνοντας μια λίστα από τα πράγματα που σας προκαλούν ένταση και στρες και προσπαθήστε να τα μειώσετε. Χρησιμοποιήστε τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, η άσκηση και ο σωστός ύπνος. Αυτά θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το στρες αλλά θα περιορίσουν και την αντίδραση του σώματός σας στο στρες, μειώνοντας τελικά τις ημικρανίες.

2. Αλλαγές ή ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου

Η σχέση της ημικρανίας με τον ύπνο είναι αναμφισβήτητη. Το σώμα μας χρειάζεται τον ύπνο για να ανανεώσει και να “επισκευάσει” όλες τις λειτουργίες του. Έτσι ένας κακός ύπνος προδιαθέτει στην εμφάνιση ημικρανίας.

Τι να κάνετε: προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα και στοχεύστε στο να κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες. Μειώστε τις οθόνες, το διάβασμα και τη μουσική στο κρεβάτι και προσπαθήστε να μην κοιμάστε κατά τη διάρκεια της μέρας.

3. Ορμόνες

Οι γυναίκες διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν ημικρανία και το 75% των γυναικών αναφέρουν ημικρανίες τις μέρες της περιόδου. Αυτό οφείλεται στις αλλαγές που επιφέρει η περίοδος στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.

Τι να κάνετε: Αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωή μπορει να βοηθήσουν αλλά ο γυναικολόγος σας ίσως σας προτείνει κάποιο ορμονικό σκεύασμα.

4. Καφεΐνη και αλκοόλ

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι οι ημικρανίες τους επιδεινώνονται μετά από κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ. Άλλοι πάλι αναφέρουν ότι οι μια κούπα καφέ μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματά τους και κάποια φάρμακα για την ημικρανία περιέχουν όντως καφεϊνη. Αν και όλοι οι ασθενείς με ημικρανία θεωρούν το κόκκινο κρασί ως το κύριο αίτιο πυροδότησης της ημικρανίας, μελέτες δείχνουν ότι και άλλα είδη αλκοόλ είναι εξίσου πιθανό-αν όχι και περισσότερο πιθανό- να προκαλέσουν μια ημικρανική κρίση.

Τι να κάνετε: Μάθετε τα όριά σας στην κατανάλωση αλκοόλ και τηρήστε τα. Αν εμφανιστούν προειδοποιητικά σημάδια ημικρανίας μετά της λήψη αλκοόλ πάρτε τα φάρμακά σας για την ημικρανία αμέσως.

5. Αλλαγές του καιρού

Οι καταιγίδες, η υπερβολική ζέστη και οι αλλαγές στην βαρομετρική πίεση είναι συνήθεις παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία. Η υψηλή υγρασία και η ζέστη μπορουν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, άλλη μια συνηθισμένη κατάσταση που οδηγεί σε ημικρανική προσβολή.

Τι να κάνετε: δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον καιρό, έτσι αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες προσπαθήστε να μείνετε μέσα όσο περισσότερο γίνεται. Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού προσπαθήστε να διεκπεραιώνετε τις δουλειές σας νωρίς το πρωί.

6. Διατροφή

Υπάρχει μια μεγάλη λίστα τροφών που γνωρίζουμε ότι μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία. Συχνότερα υπεύθυνες είναι τροφές που περιέχουν ισταμίνη και γλουταμινικό μονονάτριο (MSG ή αλλιώς Ε621), η σοκολάτα, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, η καφεΐνη, τα παστά κρέατα και τα αλλαντικά και οτιδήποτε έχει έντονη μυρωδιά.

Τι να κάνετε: αν έχετε εντοπίσει κάποιες τροφές που σας προκαλούν ημικρανία, αποφύγετέ τις πάση θυσία. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν βοηθητική την υιοθέτηση δίαιτας που περιορίζει την κατανάλωση των υπεύθυνων τροφών και συστατικών.

7. Αφυδάτωση

Το 1/3 των ασθενών με ημικρανία αναφέρει ότι η αφυδάτωση αποτελεί εκλυτικό παράγοντα και για κάποιους ασθενείς ακόμη και η παραμικρή υπόνοια αφυδάτωσης μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανία με συνοπτικές διαδικασίες!

Τι να κάνετε: πάντα να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και να καταγράφετε την ποσότητα νερού που πίνετε. Συστήνετε να καταναλώνετε 2 λίτρα ημερησίως. Αν γίνεται αποφύγετε τη χρήση διουρητικών. Πολλές φορές μια ημικρανική κρίση μπορεί να αποφευχθεί στην έναρξή της απλά πίνοντας ένα ποτήρι νερό.

8. Φως

Για πολλούς ασθενείς με ημικρανία το φυσικό φως είναι εχθρός. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται “φωτοφοβία” και μάλιστα είναι ένα από τα κριτήρια που χρησιμοποιούμε για τη διάγνωση της ημιρανίας. Τόσο το φυσικό φως όσο και το τεχνητό φως είναι προβληματικά, κάνοντας τον ασθενή να μην μπορεί εύκολα να παραμείνει σε ανοιχτό χώρο ή σε συνθήκες γραφείου. Λαμπτήρες που επιτρέπουν

Τι να κάνετε: όταν είστε σε εξωτερικό χώρο να φοράτε γυαλιά ηλίου αν και είναι μια καλή ιδέα να τα έχετε πάντα μαζί σας. Όταν βρίσκεστε σε χώρο με φωτισμό φροντίστε να είστε κοντά σε παράθυρο. Αποφύγετε όλες τις έντονα φωτεινές πηγές. Από όλα τα είδη φωτός, μόνο αυτά που εκπέμπουν στο φάσμα του πράσινου δεν πυροδοτούν ημικρανίες. Υπάρχουν λαμπτήρες που προφυλάσσουν από τις κεφαλαλγίες και γυαλιά ηλίου που αντανακλούν το φως, εκτός από το πράσινο.

9. Μυρωδιές

Κάποιες μυρωδιές προκαλούν ενεργοποίηση συγκεκριμένω υποδοχέων της οσφρητικής οδού και μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν μια ημικρανική κρίση. Η “οσμοφοβία” δηλαδή η απέχθεια στις μυρωδιές είναι σύνηθες σύμπτωμα της ημικρανίας.

Τι να κάνετε: αποφύγετε αρώματα, τροφές με έντονη μυρωδιά, χημικά και βενζίνη.

10. Κατάχρηση φαρμάκων

Αποτελεί μεγάλη ειρωνία αλλά αν έχετε συχνές ημικρανίες και παίρνετε τα φάρμακα που σας έχουν συνταγογραφηθεί για περισσότερες από 10 μέρες το μήνα, αυτό το ίδιο μπορεί να σας προκαλέσει περισσότερες ημικρανικές κρίσεις, ένα φαινόμενο γνωστό ως “Κεφαλαλγία από Κατάχρηση Αναλγητικών”.

Τι να κάνετε: αν πάσχετε από κεφαλαλγία λόγω κατάχρησης αναλγητικών το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να σπάσετε αυτόν τον φαύλο κύκλο. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει με την κατάλληλη αγωγή να διακόψετε την συχνή χρήση αναλγητικών.