Προβιοτικά: όλα όσα πρέπει να ξέρετε (video)

Τα προβιοτικά είναι εξαιρετικά δημοφιλή στις μέρες μας και προτείνονται για διάφορες καταστάσεις, από την παχυσαρκία μέχρι τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Μια από τις πιο συχνές χρήσεις τους είναι η αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας μετά από λήψη αντιβίωσης. Η λογική είναι η εξής: Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα καλά μαζί με τα κακά βακτήρια, άρα τα προβιοτικά θα αποκαταστήσουν το εντερικό μικροβίωμα. Κι ενώ αυτό ακούγεται λογικό, υπάρχουν μηδαμινές ενδείξεις ότι η λήψη των προβιοτικών δουλεύει με αυτόν τον τρόπο. Οι επιστήμονες μάλιστα έχουν δει ότι η λήψη προβιοτικών μετά από ένα αντιβιοτικό σχήμα στην πραγματικότητα ίσως επιβραδύνει την ανάρρωση του εντέρου.

Επίσης υπάρχουν τόσα διαφορετικά σκευάσματα , που αν υποθέσουμε ότι ένα σκεύασμα αποδεικνύεται σε κάποια μελέτη αποτελεσματικό , δεν σημαίνει ότι αυτό ισχύει για όλα τα σκευάσματα με προβιοτικά. Ίσως όμως τελικά δεν φταίνε τα προβιοτικά αλλά ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε. Σίγουρα χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διευκρινιστεί ο ρόλος των προβιοτικών στο εντερικό μικροβίωμα, που μοιάζει περισσότερο με ένα πολύπλοκο όσο και αξιοθαύμαστο οικοσύστημα!

Ενημερωθείτε για τα προβιοτικά από το βίντεό μας στο YouΤube