Χοληστερίνη: μπορεί να μειωθεί με τροφές και συμπληρώματα;

Μπορώ να μειώσω τη χοληστερίνη μου με τη διατροφή;

Ίσως. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να μειώσουν την χοληστερίνη τους αλλάζοντας το διαιτολόγιό τους. Αν και αυτό δεν δουλεύει πάντα, μπορείτε να βελτιώσετε συνολικά την υγεία σας αν τρώτε καλύτερα.

Αν έχετε υψηλή χοληστερίνη, μπορείτε να βοηθηθείτε ελαττώνοντας ή αποφεύγοντας το κόκκινο κρέας, το βούτυρο, τα τηγανητά, το τυρί και άλλα τρόφιμα που έχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά. Επίσης μπορεί να σας βοηθήσουν τα εξής:

-Να τρώτε πιο πολλές διαλυτές φυτικές ίνες. Οι διαλυτές ίνες βρίσκονται στα φρούτα, τη βρώμη, το κριθάρι, τα φασόλια και τον αρακά.

-Να ακολουθήσετε μια φυτοφαγική δίαιτα (vegeterian ή vegan)

-Να αντικαταστήσετε μερικά το κρέας με σόγια

Γενικά μπορείτε να βελτιώσετε την υγείας σας τρώγοντας πολλά φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης , περιορίζοντας ταυτόχρονα τα γλυκά, τους υδατάνθρακες και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τι συμβαίνει με τα αυγά;

Μπορείτε να τρώτε αυγά αν το επιθυμείτε απλά μην το παρακάνετε. Τα αυγά αποτελούν άριστη πηγή πρωτεΐνης και δεν αυξάνουν πολύ τη χοληστερίνη. Τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στα τηγανητά, το βούτυρο και το κόκκινο κρέας επηρεάζουν τη χοληστερίνη πολύ περισσότερο από τα αυγά.

Υπάρχουν τροφές που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη μου;

Υπάρχουν κάποιες τροφές που φαίνεται να μειώνουν τη χοληστερίνη και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:

-Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα: λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο και λάδι ελαιοκράμβης (canola). Αυτές οι τροφές φαίνεται να αυξάνουν την καλή χοληστερόλη και ενδεχομένως μειώνουν την κακή χοληστερόλη. Πιο σημαντικό είναι ότι μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι που καταναλώνουν αυτές τις τροφές είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν καρδιακή νόσο. Έτσι μπορείτε να τρώτε 1-2 φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός, ο τόνος και η ρέγγα.

-Ξηροί καρποί: μελέτες δείχνουν ότι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φυστίκια μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη χοληστερίνη αλλά και τον κίνδυνο εμφράγματος και θανάτου.

-Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια και η βρώμη φαίνεται ότι κάνουν καλό στην υγεία και μειώνουν την χοληστερίνη.

Τι συμβαίνει με τα τροποποιημένα τρόφιμα που ισχυρίζονται μείωση της χοληστερίνης;

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με αυτά τα τρόφιμα. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα στα οποία έχουν προστεθεί “στερόλες” ή “στανόλες” όπως είναι κάτι μαργαρίνες τύπου benecol. Οι τροφές αυτές μπορούν να μειώσουν την χοληστερίνη αλλά δεν είναι γνωστό αν μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού ή αν είναι ασφαλής η μακροχρόνια κατανάλωσή τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες πριν συστήσουν την κατανάλωση αυτών των τροφών.

Θα πρέπει να πάρω συμπληρώματα για να μειώσω τη χοληστερίνη μου;

Πιθανόν. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ορισμένα συμπληρώματα βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης. Δεν υπάρχουν όμως μελέτες που δείχνουν ότι μπορούν να αποτρέψουν τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά ή άλλα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την χοληστερίνη. Μπορείτε να τα πάρετε, γνωρίζοντας όμως ότι τα συμπληρώματα αυτά δεν ελέγχονται όπως τα φάρμακα αλλά διακινούνται όπως τα τρόφιμα. Οι εταιρείες που τα παράγουν δεν χρειάζεται να αποδείξουν ότι τα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία υπάρχουν όντως μέσα στο σκεύασμα.

Τα παρακάτω συμπληρώματα μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε την χοληστερίνη σας:

-Κόκκινη μαγιά (red yeast rice): τα σκευάσματα αυτά περιέχουν ένα δραστικό συστατικό που δρα ακριβώς όπως οι στατίνες, τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα για την χοληστερίνη. Δεν έχουν όμως όλα τα σκευάσματα επαρκή περιεκτικότητα σε αυτό το δραστικό συστατικό. Μιληστε με τον γιατρό σας για να αποφασίσετε αν η συνταγογράφηση στατίνης είναι μια πιο ορθή επιλογή.

-Σκευάσματα με Ω-3 λιπαρά οξέα: κάποια συμπληρώματα μπορούν όντως να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερίνης

Ποια συμπληρώματα δεν βοηθούν;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το σκόρδο, το λάδι καρύδας, το νερό καρύδας, το ασβέστιο, η πολυκοσανόλη, η ρασβερατρόλη ή οι ισοφλαβόνες σόγιας βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.