Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια μεταβολική ασθένεια που εμφανίζεται όταν η γλυκόζη στο αίμα βρίσκεται σε επίπεδα υψηλότερα του φυσιολογικού.
Αυτό οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει τη γλυκόζη ( ή αλλιώς το σάκχαρο του αίματος) λόγω ανεπάρκειας της ινσουλίνης, της ορμόνης που παράγεται στο πάγκρεας και είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του σακχάρου.
Η διαταραχή του μεταβολισμού προκαλείται είτε λόγω μειωμένης παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας, είτε λόγω των αυξημένων αναγκών του οργανισμού που το πάγκρεας δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Πόσοι τύποι Σακχαρώδους Διαβήτη υπάρχουν;
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1, ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 και ο Διαβήτης κύησης.
- ΣΔ Τύπου 1
Ονομάζεται και νεανικός διαβήτης ή ινσουλοεξαρτώμενος. Εμφανίζεται κυρίως σε νεαρά άτομα αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Οφείλεται στην καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της ινσουλίνης και συνήθως προκαλείται από κάποια αυτοάνοση διαταραχή.
- ΣΔ Τύπου 2
Είναι ο συχνότερος τύπος διαβήτη και συναντάται περισσότερο στις χώρες που έχουν υιοθετήσει τον δυτικό τρόπο ζωής, καθώς σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο παίζουν και άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες όπως η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό.
Ο ΣΔ Τύπου 2 χαρακτηρίζεται τόσο από ελαττωμένη παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας, όσο και από την αδυναμία του οργανισμού να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει (αντίσταση στην ινσουλίνη).
Αυτό συνεπάγεται την παραμονή της γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα και να χρησιμοποιηθεί σαν ενέργεια.
- Διαβήτης Κύησης
Συνιστά μια ειδική περίπτωση διαβήτη που παρουσιάζεται αποκλειστικά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και κατά κανόνα υποχωρεί μετά τον τοκετό.
Αντιμετωπίζεται ως επί το πλείστον με δίαιτα και αν κρίνεται απαραίτητο με χορήγηση ινσουλίνης.
Ποια είναι τα συμπτώματα του Σακχαρώδους Διαβήτη;
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι αρχικά μια εντελώς ασυμπτωματική πάθηση. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα έχουν αυξηθεί σημαντικά και αυτό σε αρκετές περιπτώσεις συμβαίνει μετά από χρόνια.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που μαθαίνουν ότι πάσχουν από διαβήτη όταν έχουν ήδη εκδηλώσει κάποιες σοβαρές επιπλοκές όπως το έμφραγμα.
Τα πρώτα εμφανή συμπτώματα είναι:
- Πολυουρία
- Πολυδιψία
- Ξηροστομία
- Πολυφαγία
- Απώλεια βάρους
- Θολή όραση
- Κόπωση
Ποιες είναι οι επιπλοκές του Σακχαρώδους Διαβήτη;
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης συνδέεται με ένα σύνολο σημαντικών επιπλοκών που επηρεάζουν αισθητά την ποιότητα ζωής του ατόμου.
- Καρδιαγγειακές παθήσεις: Είναι η κύρια αιτία θανάτου των διαβητικών, καθώς η πάθηση πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
- Έχει άμεση σύνδεση με την εμφάνιση εγκεφαλικού αγγειακού επεισοδίου
- Αποτελεί την κύρια αιτία εμφάνισης νεφρικών βλαβών και νεφρικής ανεπάρκειας
- Σχετίζεται με την τύφλωση αφού ευθύνεται για παθήσεις όπως αμφιβληστροειδοπάθεια, καταρράκτης και γλαύκωμα.
Ποια είναι η θεραπεία;
Όπως συμβαίνει με την πλειονότητα των παθήσεων, για τον διαβήτη – και ειδικότερα για τον διαβήτη τύπου 2 – η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη!
Η αλλαγή του τρόπου ζωής κρίνεται απαραίτητη για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Ο έλεγχος του σωματικού βάρους παίζει πρωταρχικό ρόλο, καθώς η περίσσεια λίπους στον οργανισμό συμβάλλει στην αύξηση της πίεσης και της χοληστερίνης.
Ο σωστός προγραμματισμός υγιεινών γευμάτων μέσα στην ημέρα καθώς και η ένταξη σωματικής άσκησης στην καθημερινότητα, βοηθούν τόσο στη ρύθμιση του σακχάρου, όσο και στην καλύτερη χρήση της ινσουλίνης από τον οργανισμό.
Σε δυσκολότερα περιστατικά ενδέχεται να είναι απαραίτητη η χορήγηση θεραπευτικής αγωγής με χάπια ή / και ενέσιμη ινσουλίνη.
Τέλος, δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεται η τακτική επίσκεψη στον παθολόγο ιατρό για τις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία. Η ενημέρωση για την αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη πρέπει να γίνεται πάντα από εξειδικευμένο ιατρό καθώς κάθε ασθενής αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση και χρήζει διαφορετικής διαχείρισης.
Δείτε πως μπορείτε να μάθετε αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη στο video μας στο youtube